

Yüksek hızlı şarj olarak da bilinen DC istasyonları aracın batarya kapasitesine göre 1-4 saat arasında tam dolum gerçekleştirebiliyor. Şebekedeki alternatif akım istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra araç bataryasına iletildiği için AC şarj tipine göre daha hızlı dolum yapılıyor.
AC şarj cihazlarının aksine, bir DC şarj cihazında dönüştürücü, şarj cihazının içinde bulunur. Bu, gücü doğrudan aracın bataryasına besleyebileceği ve dönüştürmek için yerleşik şarj cihazına ihtiyaç duymadığı anlamına gelir. DC şarj cihazları daha büyük, daha hızlı ve elektrikli araçlar söz konusu olduğunda heyecan verici bir buluştur.
DC hızlı şarj cihazlarıyla, çoğu elektrikli yolcu aracını yüzde 80’e kadar şarj etmek 15 ila 45 dakika sürer.
Şu anda üç tür DC hızlı şarj vardır: Kombine Şarj Sistemi (CCS), CHAdeMO (“CHArge de MOve”) ve Tesla Supercharger.
Her birinin kendi benzersiz şarj bağlantı noktası konektörü vardır. En yaygın tür CCS’dir, ancak CHAdeMO bazı otomobil üreticilerinde hala standarttır. Ancak çoğu DC şarj istasyonu, aynı üniteden bir CCS veya CHAdeMO konektörü aracılığıyla şarj edilebilir. Tesla Süper Şarj Cihazları yalnızca Tesla araçlarıyla çalışır ancak Tesla araçları adaptörlü CCS veya CHAdeMO hızlı şarj cihazlarını da kullanabilir.
Şarj ederken, bir elektrikli araç pilinin kabul edebileceği güç miktarında bir sınır vardır. Bu kabul oranı veya maksimum güç derecesi, kilovat (kW) olarak ölçülür ve araçtan araca büyük ölçüde değişir. Şu anda piyasada bulunan birçok elektrikli aracın kabul oranı 50 kW iken, bazı yeni elektrikli araç modelleri 270 kW’a kadar şarjı kaldırabilir. Ve ilk elektrikli araçların piyasaya çıkmasından bu yana pil boyutu önemli ölçüde arttığından, DC şarj cihazları giderek daha yüksek çıktılar elde ediyor – bazıları artık 350 kW’a kadar çıkabiliyor.
Mobil Uygulamamız ile işlemlerinizi yönetin
Mobil uygulama ile istediğiniz şarj istasyonu için önceden rezervasyon yapabilir, şarj durdurup başlatabilir ve ödemelerinizi yapabilirsiniz.


